Skip to content
zwanger slapen

10 essentiële items voor een ontspannen en comfortabele zwangerschap

Als je in verwachting bent, is het tijd om je voor te bereiden op de komst van jouw kindje. Naast het kopen van schattige kleertjes en het inrichten van de babykamer, zijn er ook verschillende producten die jij als zwangere vrouw in huis moet hebben of aan kan schaffen zodat je op een comfortabele manier je zwangerschap kan beleven. Met deze tien must-haves kan je ontspannen én jezelf vrouw blijven voelen gedurende deze maanden.
BabyBaby
4 minuten lezen

Inhoud

1. Zwangerschapskussen: slaap als een roos met de juiste ondersteuning

Een zwangerschapskussen of voedingskussen is een absolute must-have voor elke zwangere vrouw. Tijdens je zwangerschap kan het lastig zijn om een comfortabele slaaphouding te vinden. Het zwangerschapskussen biedt hierbij uitkomst. Het kussen ondersteunt je buik en rug waardoor je een betere houding kan vinden. Voor een betere nachtrust, maar ook als je wilt ontspannen op de bank. Het zwangerschapskussen is er in verschillende maten en vormen dus kies er één die bij jou past.

2. Minder pijn met een comfortabele, stijlvolle zwangerschaps-bh

Tijdens de zwangerschap ervaren veel vrouwen gevoeligheid en pijn in de borsten. Een zwangerschaps-bh kan pijnlijke borsten helpen verminderen door de borsten op de juiste manier te ondersteunen. Zwangerschapsbh’s zijn gemaakt van zachte, elastische materialen en hebben bredere bandjes en sluitingen om de bh aan te passen aan veranderende borstomvang. Sommige bh’s hebben ook ingebouwde pads of cups die extra steun bieden en de tepels beschermen. Een zwangerschapsbh kan ook tijdens de periode van borstvoeding praktisch zijn. Er bestaan ook stijlvolle, kanten zwangerschapsbh’s die niet alleen praktisch maar ook erg mooi zijn.

3. Blijf actief en mobiel met een zwangerschapsondersteuningsband

Een zwangerschapsondersteuningsband kan een geweldige manier zijn om rugklachten te verminderen, je houding te verbeteren en je spieren te ontlasten. Maar het kan ook een positieve invloed hebben op je actieve levensstijl. Zo hebben veel zwangere vrouwen baat bij een ondersteuningsband tijdens het wandelen, joggen of zwemmen. Dus laat je niet tegenhouden door eventuele rugklachten en blijf actief en mobiel tijdens je zwangerschap met een zwangerschapsondersteuningsband.

4. Lange schoenlepel: onmisbaar in het derde trimester

Een lange schoenlepel is niet alleen handig voor mensen met rugproblemen of ouderen, maar ook voor zwangere vrouwen vanaf het derde trimester van hun zwangerschap. Op dat moment kan je vaak vanwege je groeiende buik niet meer goed bij je voeten komen. Het bukken kan je rugpijn of buikpijn geven en kan zelfs complicaties veroorzaken. Een lange schoenlepel helpt je om zonder moeite je schoenen aan te trekken en te voorkomen dat je onnodig pijn of ongemak ervaart.

5. Zwemband: ideaal voor de buikslaper

Als je gewend bent om op je buik te slapen, kan het lastig zijn om in een later stadium van je zwangerschap een goede slaaphouding te vinden. Een zwemband kan dan uitkomst bieden. Je kan een zwemband gebruiken om op je zij te liggen en je been er overheen te leggen. Hierdoor wordt de druk op je buik verminderd en kun je comfortabeler slapen. Bovendien zorgt de zwemband voor een goede ondersteuning van je lichaam tijdens het slapen wat rug- of nekpijn kan voorkomen.

6. Voorkom het zwangerschapsmasker met zonnebrand factor 50

Tijdens een zwangerschap kan je last krijgen van het zwangerschapsmasker; een donkere verkleuring van de huid in het gezicht. Dit komt vaak voor als gevolg van veranderingen in hormonen, maar het kan ook verergerd worden door blootstelling aan de zon. Het is daarom belangrijk om je gezicht altijd goed te beschermen met een zonnebrandcrème met factor 50. Kies voor een zonnebrandcrème die speciaal is ontwikkeld voor de gevoelige huid van zwangere vrouwen en die vrij is van schadelijke stoffen zoals parabenen en oxybenzone.

7. Mocktails; zorgeloos genieten zonder alcohol

Tijdens je zwangerschap mag je geen alcohol drinken omdat dit schadelijk kan zijn voor de ontwikkeling van jouw baby. Dit betekent echter niet dat je verplicht thuis moet blijven. Ook tijdens een stralende zomerdag of bij een feestje kan je genieten van een lekker drankje zonder alcohol. Zoek online naar recepten voor heerlijke mocktails of vraag je vrienden om tips. Je zult versteld staan van de vele smakelijke en kleurrijke drankjes die je kan maken zonder alcohol. Je kan dus blijven genieten van een heerlijk drankje zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de gezondheid van je baby.

8. Zwangerschapsvitamines: essentieel voor jou en je baby

Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen voor een gezonde ontwikkeling van je baby. Vitamine C en D zoals ook foliumzuur en ijzer zijn essentieel. Zwangerschapsvitamines bevatten de juiste hoeveelheden vitamines en mineralen die jij en je baby nodig hebben. Overleg met je huisarts voordat je begint met slikken van zwangerschapsvitamines. Je huisarts kan je adviseren over welke supplementen het meest geschikt zijn en hoeveel je dagelijks mag innemen.

9. Leg speciale momenten vast in een zwangerschapsdagboek

In een zwangerschapsdagboek kan je bijvoorbeeld noteren hoe je je voelt, welke symptomen je ervaart, welke mijlpalen je bereikt en welke vragen je hebt. Het kan ook leuk zijn om foto’s, echo’s toe te voegen en de groei van je buik bij te houden. Op deze manier kun je later terugkijken op een bijzondere periode in je leven en de herinneringen koesteren.

10. Goede verzorgingsproducten: verwen jezelf en je baby

Zwangerschap kan soms leiden tot huidproblemen zoals droge huid, jeuk of striae. Het is daarom belangrijk om goede verzorgingsproducten te gebruiken die speciaal zijn ontwikkeld voor de gevoelige huid van zwangere vrouwen. Denk hierbij aan hydraterende bodylotions, buikbalsems en stretchmark-oliën. Het gebruik van goede verzorgingsproducten helpt niet alleen bij huidproblemen, maar biedt mogelijk ook ontspanning en een moment van rust voor jou en je baby.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

De komst van een kindje kan erg overweldigend kan zijn, vooral als het gaat om het kiezen van de juiste items voor je babyuitzet. Dit heb ik zelf ook gemerkt bij mijn eigen zwangerschappen. Om dit proces makkelijker voor nieuwe ouders te maken duik ik diep in de reviews, onderzoeken de kenmerken en de voor- en nadelen van elk product. Het is mijn doel om het proces van het kiezen van een babyuitzet voor jou zo eenvoudig, stressvrij en voordelig mogelijk te maken.