Welke autostoelen zijn er?
We beginnen bij het begin, welke autostoelen zijn er? In de basis zijn er drie soorten autostoelen; een babystoel, een peuterstoel en een kinderstoel. Maar omdat er ook nog tussen modellen zijn, de baby-/peuterstoel en de peuter-/kinderstoel zijn het er eigenlijk vijf. Welke autostoel geschikt is hangt voornamelijk af van het gewicht en de lengte van je kindje.
Babystoeltje (Groep 0)
Een babystoeltje is geschikt voor baby’s tot ruim een jaar, ongeveer 13 kg en/ of 83 cm. Je plaatst het stoeltje in de meeste gevallen op de achterbank en altijd in achterwaartse richting. Je mag hem ook op de voorstoel zetten maar alleen als de airbag uit staat (of er logischerwijs geen airbag aanwezig is). Meestal maak je een babystoeltje vast met een gordel, maar er komen steeds meer babystoeltjes op de markt die je kunt vastzetten met Isofix. Je kunt ook een base gebruiken om het babystoeltje in vast te klikken. Deze base kun je vervolgens weer vastmaken met een gordel of Isofix.
Baby-/ peuterstoeltje (Groep 0/1)
Dit is, zoals de naam al doet vermoeden, een combinatie tussen een babystoeltje en een peuterstoeltje. Deze combinatie stoeltjes zijn geschikt voor baby’s die zelfstandig kunnen zitten tot peuters van 18 kg en/ of 105 cm. Net als bij een peuterstoel kun je deze stoeltjes met zowel de gordel als de Isofix bevestigen.
Peuterstoeltje (Groep 1)
Peuterstoeltjes zijn voor peuters tussen ongeveer 9 maanden en vier jaar. Tussen 9 en 19 kg (groep 1) en bij I-Size tussen 60 en 105 cm. Bij peuterstoeltjes komt het verschil tussen de I-size en R44 norm wat meer kijken. In Groep 1 autostoeltjes zit je kindje namelijk in de rijrichting van de auto. In I-Size autostoeltjes kijkt je kindje, tot ze minimaal 15 maanden en 83 cm zijn, achteruit. Over het algemeen wordt de peuterstoel vastgezet met een gordel. Maar ook bij deze stoeltjes komen er steeds meer op de markt die je ook kunt vastzetten met Isofix.
Peuter-/ Kinderstoeltjes (Groep 1/2)
Peuter-/ Kinderstoeltjes zijn geschikt voor peuters en/ of kinderen tussen de 9 en 36 kg. Peuter-/kinderstoeltjes hebben voor de kleintjes een 5-puntsharnas of vangtafel. Als je kindje hier uitgroeit kun je het harnas of vangtafel verwijderen en word je kindje met een autogordel vastgezet.
Kinderstoeltjes (Groep 2/3)
Het kinderstoeltje is voor kinderen tussen de 3 en 12 jaar, tussen de 15 en 36 kg of i-Size tussen 100 en 135 cm. Kinderen vanaf 15 kilo worden bijna altijd gecombineerd in 1 autostoeltje door middel van zitting- of autostoelverhogers. Deze zet je met de autogordel vast. Je kunt het beste kiezen voor een verhoging met rugleuning omdat deze het hoofd ondersteunen en de autogordel geleiden.
Indeling autostoeltjes
Samengevat ziet de indeling voor autostoeltjes er zo uit:
Geschikt voor | Leeftijd | Gewicht | Lengte | |
Groep 0 | Baby’s | Geboorte tot ong. 1 jaar | Tot 13 kg | Tot 75 cm |
Groep 1 | Peuters | 9 maanden t/m 4 jaar | 9 t/m 18 kg | 60 t/m 105 cm |
Groep 2/3 | Kinderen | 3 t/m 12 jaar | 15 t/m 36 kg | 100 t/m 150 cm |
Hoe maak je een autostoeltje vast? Isofix vs Gordel
Je kunt een autostoeltje op twee manieren vastmaken; met Isofix of een autogordel. Isofix is een gestandaardiseerd bevestigingssysteem voor autostoeltjes voor baby’s en/ of peuters. Je kunt alleen gebruik maken van het Isofix bevestigingssysteem als jouw auto beschikt over Isofix grijphaken. Als je auto deze heeft bevinden ze zich tussen de zitting van de achterbank. Isofix haken zijn verbonden met de carrosserie van je auto waardoor het autostoeltje altijd goed vast zit.
Het bevestigen van een autostoeltje met Isofix is erg makkelijk, je klikt hem simpelweg vast. De meeste Isofix autostoelen beschikken over een indicatielampje. Als het stoeltje goed vastklikt gaat het lampje groen branden.
Oudere auto’s beschikken niet altijd over Isofix haken, je kunt het autostoeltje dan vastmaken met de gordel. Let er bij de aankoop van een stoeltje op dat deze met gordels vastgemaakt kan worden, dit is niet altijd het geval.
Wetgeving rondom autostoeltjes
Veiligheid is erg belangrijk je wilt niet dat je kindje tijdens een ongeluk losraakt of naar voren schiet. Het is daarom in Nederland verplicht dat kinderen tot 1,35 meter in een autostoel zitten. Deze wetgeving kan wel per land verschillen. In bijvoorbeeld Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland moeten kinderen tot 1,50 meter in een kinderzitje. Ga je met de auto op vakantie? Kijk dan even wat de regels zijn voor het landen waar je doorheen rijd.
Er zijn ook uitzonderingen.
– Indien je meer dan 2 kinderen hebt en maar plaats hebt voor twee autostoelen, mag een derde kind ouder dan 3 jaar zonder autostoel in de autogordel zitten.
– Kinderen die af en toe met je meerijden mogen, uiteraard vanaf 3 jaar, zonder autostoel in de gordel meerijden. Dit geldt puur voor korte ritjes en dus niet voor vakanties. Je eigen kinderen moeten altijd in zitje.
Veiligheid van autostoeltjes
Om de veiligheid van een autostoeltje te kunnen garanderen moet deze eerst volgens een bepaalde regelgeving worden gekeurd voordat hij mag worden verkocht. Er lopen op dit moment twee soorten regelgeving door elkaar. Een autostoeltje kan gekeurd zijn volgens de oude R44 of de nieuwe i-Size (R129) norm. De i-Size (R129) norm bestaat sinds 2013 en wordt stapsgewijs doorgevoerd. In 2013 zijn de eerste autostoeltjes op de markt gekomen die volgens de i-Size norm zijn goedgekeurd. En sinds 2019 worden er geen autostoeltjes meer gemaakt worden gekeurd volgens de R44 norm. Deze autostoeltjes mag je nog wel gebruiken maar zullen langzaam verdwijnen en worden overgenomen door stoeltjes die volgens de i-Size norm zijn goedgekeurd
Verschil tussen I-size en R44
Vroeger werd er vooral gekeken naar het gewicht van je kindje, de oude R44 norm. Tegenwoordig worden autostoeltjes ingedeeld en gekeurd op basis van de nieuwe norm: I-Size (of R129). Het belangrijkste verschil is dat i-Size autostoeltjes kijkt naar de lengte van je kindje in plaats van gewicht. Dit is duidelijker voor ouders want deze maten zijn hetzelfde als de kledingmaat van je kindje.
Een ander belangrijk verschil is dat volgens de I-Size norm je je kindje tot minimaal 15 maanden achteruitkijkend vervoeren. Vooral voor kleine kinderen is dit veiliger. Omdat het hoofdje relatief zwaar en nekje nog niet zo sterk is, wordt bij achteruit rijden hun hoofd en rug in de zitting van de autostoel gedrukt bij een frontale botsing. Ook is er bij de i-Size norm rekening gehouden met een botsing van opzij in tegenstelling tot de oude R44 norm.
Welke accessoires zijn er?
Er zijn vele accessoires voor de autostoel te koop. Maar vraag jezelf vooraf af of je deze echt nodig hebt. Een bijpassende bekerhouder klinkt natuurlijk erg handig, maar of je dit echt nodig hebt voor een ritje naar oma? Er zijn een aantal accessoires die we je wel aanraden.
– Voetenzak
Een voetenzak is handig om je kindje warm te houden indien je erop uit wilt gaan in de winter. Zeker voor een babystoeltje. Een auto kan erg koud worden en dan is het fijn als je kindje lekker warm in zijn voetenzak ligt.
– Zonnekap
Een zonnekap is zeer handig voor vakantie of zonnige dagen. Over het algemeen zijn ze eenvoudig en snel aan te brengen op de autostoel en gemakkelijk schoon te houden omdat ze wasbaar zijn.
– Autostoelbeschermer hoes
Naast dat een hoes je stoeltje er fancy uit kan laten zien, beschermt de hoes de autostoel tegen vocht en vuil. Ook de autostoelbeschermers zijn eenvoudig schoon te maken in de wasmachine.
– Baby achteruitkijkspiegel
Niet noodzakelijk maar toch wel handig voor de iedere ouder die z’n kinderen in de gaten wil houden tijdens het rijden. Je kindje zit natuurlijk de eerste tijd met zijn gezicht naar de achterbank. Het is fijn even te kunnen spieken of hij lekker ligt te slapen of een beetje aan het spelen is.
Vind de beste deal
Nu je weet wat voor soort autostoel je wilt, hoef je deze alleen nog maar uit te kiezen. Op onze website kunt aangeven wat je belangrijk vindt zodat je in een oogwenk je perfecte autostoel hebt gevonden. Prijzen hoef je niet meer te vergelijken, dit hebben wij al voor je gedaan. Zo scoor je altijd de beste deal.