Skip to content
Babykamer illustratie

Tot welke leeftijd slaapt je kindje in een ledikant?

Een vraag die wij vaak tegenkomen is: tot welke leeftijd slaapt een kindje in een ledikant? Het antwoord op deze vraag kan variëren, afhankelijk van de ontwikkeling en behoeften van je kindje.
BabyBaby
Minder dan 1 minuut minuten lezen

Inhoud

Over het algemeen slapen kinderen in een ledikant tot ze ongeveer tweeënhalf tot drie jaar oud zijn. Dit is het moment waarin ze nog klein genoeg zijn om veilig in een ledikant te liggen, maar ook beginnen te groeien naar een peuterbed. De veiligheid van je kindje staat voorop; een ledikant biedt bescherming tegen het uit bed vallen dankzij de hoge spijlen.

Sommige kinderen kunnen eerder klaar zijn voor de overstap naar een groter bed. Dit gebeurt vaak als ze beginnen met klimmen uit het ledikant of als ze onvoldoende ruimte hebben om comfortabel te slapen. In zulke gevallen kan het verstandig zijn om al eerder over te stappen naar een peuterbed. Let goed op signalen van je kindje dat hij of zij toe is aan meer ruimte en bewegingsvrijheid.

Een ander belangrijk punt is de emotionele en mentale gereedheid van je kindje voor deze overgang. Sommige kinderen kunnen moeite hebben met veranderingen in hun slaapomgeving. Het is belangrijk om deze overgang geleidelijk en met veel rust door te voeren, zodat je kindje zich veilig en geborgen blijft voelen.

Ook is het slim om even de gebruiksaanwijzing van het ledikantje te volgen. Deze bevat vaak richtlijnen en veiligheidsvoorschriften die specifiek zijn voor de leeftijd en het gewicht van je kindje.

Kortom, de meeste kinderen slapen in een ledikant tot ze ongeveer tweeënhalf tot drie jaar oud zijn. Let goed op de fysieke en emotionele signalen van je kindje en zorg voor een zachte, geleidelijke overgang naar een groter bed wanneer hij of zij er klaar voor is.

Bekijk ook deze veel gestelde vragen

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

De komst van een kindje kan erg overweldigend kan zijn, vooral als het gaat om het kiezen van de juiste items voor je babyuitzet. Dit heb ik zelf ook gemerkt bij mijn eigen zwangerschappen. Om dit proces makkelijker voor nieuwe ouders te maken duik ik diep in de reviews, onderzoeken de kenmerken en de voor- en nadelen van elk product. Het is mijn doel om het proces van het kiezen van een babyuitzet voor jou zo eenvoudig, stressvrij en voordelig mogelijk te maken.
BabyBaby