Skip to content
Babykamer

Hoe warm moet een babykamer zijn?

De juiste temperatuur is erg belangrijk voor een goede en veilige slaap van je kindje. Maar wat is de juiste temperatuur? Bij welke temperatuur zorg je ervoor dat je kindje het niet te warm en niet te koud heeft?
BabyBaby
Minder dan 1 minuut minuten lezen

Inhoud

Ideale kamertemperatuur voor de babykamer

De ideale kamertemperatuur voor je baby ligt tussen de 16 en 20 graden Celsius. Deze temperatuur zorgt ervoor dat je baby niet te warm of te koud heeft, waardoor de kans op wiegendood (SIDS – Sudden Infant Death Syndrome) wordt verminderd. Het is belangrijk om een balans te vinden waarin je baby lekker kan slapen zonder oververhit te raken. 

Is je kindje nog erg jong? Zorg er dan voor dat de kamertemperatuur ongeveer 20 graden is. Na ongeveer 6 tot 8 weken mag de temperatuur tussen de 16 en 20 graden liggen.

Waarom is de juiste temperatuur belangrijk?

Een te warme kamer kan leiden tot oververhitting, wat gevaarlijk kan zijn voor baby’s. Oververhitting wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op wiegendood. Aan de andere kant kan een te koude kamer je baby oncomfortabel maken en ervoor zorgen dat hij of zij wakker wordt.

Tips om de kamer op temperatuur te krijgen

 • Gebruik van een Thermometer
  Plaats een thermometer in de babykamer om de temperatuur goed in de gaten te kunnen houden. Dit helpt je om zeker te zijn dat de kamer altijd binnen de aanbevolen temperatuur grenzen blijft.
 • Aankleden van je Baby
  Kleed je baby in lagen die gemakkelijk verwijderd kunnen worden als de kamer warmer wordt of toegevoegd kunnen worden als het kouder wordt. Gebruik een slaapzak in plaats van losse dekens om verstikking te voorkomen.
 • Ventilatie en/ of verwarming
  Gebruik een ventilator of airco in de zomer en een veilige verwarming in de winter om de kamertemperatuur te regelen. Zorg ervoor dat deze apparaten veilig geplaatst zijn en geen direct contact hebben met je baby.
 • Regelmatig controleren
  Controleer de temperatuur regelmatig, vooral tijdens extreme weersomstandigheden. Pas de kleding en beddengoed van je baby aan op basis van de actuele kamertemperatuur.

TOG-waarde

Naast deze temperatuur in een babykamer is de TOG-waarde een handig hulpmiddel om ervoor te zorgen dat je kindje het niet te koud of te warm heeft. De TOG-waarde, oftewel Thermal Overall Grade, is een handige richtlijn die je helpt bij het aankleden en toedekken van je baby. Deze waarde geeft aan hoe goed kleding of beddengoed warmte vasthoudt. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe beter de warmte wordt vastgehouden. Dit is ideaal voor koudere omstandigheden. Een lage TOG-waarde betekent daarentegen dat de warmte makkelijk kan ontsnappen, wat perfect is voor warmere dagen. Door de TOG-waardes van verschillende kledingstukken en beddengoed op te tellen, kun je eenvoudig bepalen of je baby het niet te warm of te koud heeft. Zo zorg je ervoor dat je kindje altijd comfortabel en veilig kan slapen.

Bekijk ook deze veel gestelde vragen

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

De komst van een kindje kan erg overweldigend kan zijn, vooral als het gaat om het kiezen van de juiste items voor je babyuitzet. Dit heb ik zelf ook gemerkt bij mijn eigen zwangerschappen. Om dit proces makkelijker voor nieuwe ouders te maken duik ik diep in de reviews, onderzoeken de kenmerken en de voor- en nadelen van elk product. Het is mijn doel om het proces van het kiezen van een babyuitzet voor jou zo eenvoudig, stressvrij en voordelig mogelijk te maken.
BabyBaby