Skip to content

Hoe warm moet een babybadje zijn?

Of je nu net ouder bent geworden of al wat meer ervaring hebt, het vinden van de juiste temperatuur voor het babybadje kan best een uitdaging zijn. Het gaat ten slotte om de veiligheid van je kindje, en het is belangrijk om de perfecte balans te vinden. In dit artikel gaan we hier dieper op in en delen we praktische tips om je te helpen bij een ontspannen en zorgeloze baddertijd.
BabyBaby
Minder dan 1 minuut minuten lezen

Inhoud

Vroeger en nu

Vroeger gebruikten onze moeders hun elleboog om de temperatuur van het babybadje te checken. Hoewel je dat nog steeds kunt doen, is het tegenwoordig veiliger en handiger om een badthermometer te gebruiken. Het kan lastig zijn om de juiste temperatuur voor een pasgeboren baby te bepalen, en dat is precies waarom een thermometer zo handig is. Zorg ervoor dat het water niet kouder is dan 36°C en niet warmer dan 38°C, met een ideale temperatuur van 37°C, gelijk aan de lichaamstemperatuur. Zo maak je het badderen voor je kleintje veilig en aangenaam.

Voor het eerst in bad

Na de geboorte heeft je baby een natuurlijke beschermlaag, vernix caseosa, op zijn huidje. Het is het beste om dit laagje zo lang mogelijk te laten zitten, zeker de eerste 24 uur. Zodra je kleintje zijn temperatuur goed op 37 graden kan houden, is het tijd voor het eerste badje. Wacht hier idealiter een dag of drie mee. Het is een spannende gebeurtenis, zowel voor jou als voor je baby. Gelukkig heb je net na de bevalling de steun van een kraamverzorgster, die je hierbij kan begeleiden en geruststellen.

Niet iedere dag in bad

Je hoeft je baby niet iedere dag in bad te doen. Het babyhuidje is erg gevoelig. Ook zeep is eigenlijk nog niet echt nodig. Het huidje van je baby is snel droog, misschien is het wel prettig om het kindje in te smeren met een babylotion waar geen schadelijke stoffen in zitten. Let bij het insmeren van je baby er wel op, dat de huid niet te glibberig wordt.

Je baby veilig in bad

Als je je kleintje in bad doet, zorg dan dat de ruimte lekker warm is en tochtvrij; probeer de temperatuur rond de 24 graden te houden. Een goede badstandaard mag daarbij niet ontbreken. Plaats hem op een droge, stevige ondergrond en zorg dat hij helemaal is uitgeklapt voor optimale veiligheid. Is je baby nog erg klein? Dan is een bad-emmer, of tummy tub, ideaal. Die kun je gebruiken tot je kleintje ongeveer zes maanden oud is. Zo creëer je een veilige en comfortabele omgeving voor het badderen van je baby.

Badje vullen

Wanneer je het badje voor je kindje vult, zorg er dan eerst voor dat het helemaal schoon is. Begin met koud water en voeg daarna langzaam warm water toe. Gebruik je badthermometer om regelmatig te controleren of je de ideale temperatuur van 37 graden Celsius hebt bereikt. Zo maak je het badderen niet alleen veilig, maar ook erg plezierig.

Anti-Slip matje

Als je kindje wat groter is en al kan zitten, is een antislipmatje een goede toevoeging voor extra veiligheid. Er zijn ook badzitjes beschikbaar voor de wat grotere kinderen, hoewel de meningen daarover verschillen. Wat wel altijd belangrijk blijft, is dat je je kindje nooit alleen in het badje laat zitten, hoe kort het ook lijkt. Baby’s en ondernemende dreumesen kunnen verrassend snel bewegen, dus houd ze altijd in de gaten voor een zorgeloos en veilig badmoment.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

De komst van een kindje kan erg overweldigend kan zijn, vooral als het gaat om het kiezen van de juiste items voor je babyuitzet. Dit heb ik zelf ook gemerkt bij mijn eigen zwangerschappen. Om dit proces makkelijker voor nieuwe ouders te maken duik ik diep in de reviews, onderzoeken de kenmerken en de voor- en nadelen van elk product. Het is mijn doel om het proces van het kiezen van een babyuitzet voor jou zo eenvoudig, stressvrij en voordelig mogelijk te maken.