Skip to content
Baby slapen in ledikant

Hoe maak je een ledikantje op?

Je wilt natuurlijk dat je kindje heerlijk en veilig slaapt in zijn eigen bedje. Maar hoe kan je zijn ledikantje veilig en comfortabel opmaken?
BabyBaby
2 minuten lezen

Inhoud

Wat heb je nodig?

Voor het opmaken van een ledikantje heb je de volgende items nodig:

 • Molton hoeslaken of onderlegger
 • Hoeslaken van katoen of badstof
 • Hydrofiele luier
 • Katoenen laken
 • Deken van katoen of wol

Stap voor stap opmaken

 1. Molton en hoeslaken Begin met het molton hoeslaken of leg de molton onderlegger over het matras. Dit beschermt het matras en absorbeert vocht. Leg daarna het katoenen hoeslaken eroverheen en zorg ervoor dat het strak ligt, zodat er geen plooien ontstaan waar je baby in verstrikt kan raken.
 2. Hydrofiele luier Vouw een hydrofiele luier diagonaal dubbel en leg deze op de plek waar het hoofdje van je baby komt te liggen. Dit helpt om kwijl en spuug op te vangen, waardoor je niet dagelijks het bed hoeft te verschonen. Vervang de hydrofiele luier dagelijks.
 3. Katoenen laken en deken Leg het katoenen laken en de deken op elkaar. Laat het laken ongeveer 20 centimeter onder de deken vandaan komen en sla dit deel om, zodat er een randje laken over de deken heen valt. Maak het geheel strak op en stop het goed in aan de zijkanten en aan het voeteneinde.

Verkort opmaken

Bij het opmaken van het ledikantje is het belangrijk om je baby met zijn voetjes bijna tegen het voeteneind aan te leggen. Dit wordt “verkort opmaken” genoemd en voorkomt dat je baby onder het beddengoed terechtkomt, wat verstikkingsgevaar kan opleveren. Door het beddengoed strak in te stoppen, voelt je baby zich daarnaast geborgen, wat bijdraagt aan een betere nachtrust.

Veiligheidstips

 • Gebruik geen grote knuffels, hoofdbeschermers of zachte materialen in het bedje, omdat deze de ademhaling van je baby kunnen belemmeren.
 • Zorg dat het matras stevig is en precies in het bed past, zonder ruimte tussen de bedrand en het matras.
 • Een slaapzak is een veiligere optie dan een deken, vooral als je baby beweeglijker wordt.
 • Gebruik in de eerste twee jaar geen dekbed of hoofdkussen.

Instructies per video

Bekijk ook hieronder ook de video van Naviva kraamzorg & 24Baby.  

Bekijk ook deze veel gestelde vragen

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

De komst van een kindje kan erg overweldigend kan zijn, vooral als het gaat om het kiezen van de juiste items voor je babyuitzet. Dit heb ik zelf ook gemerkt bij mijn eigen zwangerschappen. Om dit proces makkelijker voor nieuwe ouders te maken duik ik diep in de reviews, onderzoeken de kenmerken en de voor- en nadelen van elk product. Het is mijn doel om het proces van het kiezen van een babyuitzet voor jou zo eenvoudig, stressvrij en voordelig mogelijk te maken.
BabyBaby