Skip to content

Kolfapparaat kopen

Wil je graag borstvoeding gaan geven? Dan is een kolfapparaat wellicht een overweging waard. Waar gebruik je een kolfapparaat voor, wanneer heb je deze nodig en welk type past bij jou?
BabyBaby
8 minuten lezen

Inhoud

Wat is een kolfapparaat?

Als je van plan bent om na de geboorte borstvoeding te geven, dan is het handig om je hier alvast over in te lezen. Je denkt misschien ‘kindje aan de borst en klaar’, maar er komt toch net wat meer bij kijken. In veel gevallen heb je een kolfapparaat nodig wanneer je borstvoeding geeft. Een kolfapparaat is een handig apparaat dat middels een bepaalde zuigkracht de melk uit je borsten pompt en deze direct in een flesje opvangt. Het simuleert als het ware het drinken van je kindje aan de borst en is dan ook volledig gebaseerd op dit principe.

De melk stroomt namelijk niet zomaar uit je borsten. Dit dient opgewekt te worden. Er ontstaat eerst een toeschietreflex, waarna de melkstroom op gang komt. Een baby doet dit door eerst kort en snel aan de tepel te zuigen. Als de melkstroom eenmaal loopt, gaat je kindje over op meer rustige, maar krachtige zuigbewegingen. Met een kolfapparaat kun je dit imiteren. In sommige gevallen kun je de zuigkracht en snelheid aanpassen op het apparaat zelf, anders dien je dit met de hand te doen.

Waar gebruik je een kolfapparaat voor?

Een kolfapparaat kun je om meerdere redenen gebruiken. Hierbij kan er ook verschil zitten in kort en langdurig gebruik van de borstkolf.

Opbouwen van een voorraad melk

Een kolfapparaat wordt voornamelijk gebruikt voor het opbouwen van een melkvoorraad. Heeft je kindje aan de borst gedronken en is hij verzadigd dan kan je nog wat na kolven en deze melk invriezen. Ga je er een middag op uit of moet je weer aan het werk, dan kan de oppas moedermelk met een flesje geven. Tegelijkertijd is het dan nodig dat je zelf kolft op het moment (ongeveer) dat je kindje anders bij jou zou drinken op je melkproductie op gang te houden. Ook deze melk kun je weer als voorraad gebruiken.

Op gang brengen van de borstvoeding

Komt je melkproductie niet goed op gang dan kan je dit proces ondersteunen door te kolven. De eerste paar keren kan het dan ook zo zijn dat er weinig resultaat is, maar na een paar keer zul je de eerste druppels zien verschijnen. Kolf je met regelmaat dan neemt dit al snel toe.

De melkproductie verhogen

Ook als de melkproductie wel op gang is, maar je de productie liever omhoog ziet gaan, kun je gebruikmaken van een kolfapparaat. Kolf na een voeding nog een paar minuutjes en je zult het verschil snel kunnen merken.

Stuwing verminderen

Een kolfapparaat wordt tot slot ook wel eens gebruikt om de druk van je borsten af te halen. Je kunt namelijk last krijgen van stuwing. Slaat je kindje ineens een voeding over, ga je er op uit of drinkt de kleine even wat minder en blijf je hierdoor met volle borsten zitten? Dan kan dit soms erg onprettig voelen. Even wat melk afkolven verlicht de druk op je borsten.

Wanneer heb je een kolfapparaat nodig?

Het is niet nodig om al een kolfapparaat in huis te hebben nog voordat je daadwerkelijk bevallen bent, hoewel dit soms wel op babyuitzetlijst staat. Je kunt altijd de eerste periode eventjes aankijken. Er zijn vrouwen die beginnen met borstvoeding, maar al snel toch de voorkeur geven aan flesvoeding. Ook ben je natuurlijk de eerste weken sowieso veel bij je kindje, waardoor je ‘live’ kunt voeden in het geval van borstvoeding. Tegen de tijd dat het eind van je verlof nadert, zou je kunnen gaan voor een borstkolf om deze te gebruiken voor het opbouwen van een voorraad en het kolven tijdens je werk. Soms blijkt een kolf echter in de kraamperiode toch ook erg nuttig bijvoorbeeld om de borstvoeding op gang te helpen. Sommige kraamverzorgsters hebben een kolf die even kunt lenen of je kunt een kolf huren.

Welk type borstkolven zijn er?

Eén van de dingen die je al snel ontdekt als je je verdiept in borstkolven is dat je de keuze hebt uit een handkolf of een elektrische kolf waarover je hieronder meer leest.

Handkolf

Een handkolf is een eenvoudig model dat je, zoals de naam al doet vermoeden, met de hand moet bedienen. Een handkolf heeft een hendel die je in kunt knijpen. Door het knijpen en loslaten ontstaat er een zuigkracht en op deze manier kun je de melk afkolven. Het gebruik van een handkolf heeft zo zijn voor- en nadelen:

Voordelen:

  • Zo is een handkolf eenvoudig in gebruik. Je hebt geen stroom of batterijen nodig.
  • Ook neemt de handkolf maar weinig plek in beslag. Het is dus een compacte kolf die gemakkelijk in een handtas past.
  • Een handkolf is stuk goedkoper dan een automatische variant.

Nadelen:

  • Zo kan het best vermoeiend zijn om handmatig te moeten kolven. Op den duur kun je zelfs pijnklachten in je hand krijgen.
  • Ook kolf je doorgaans beide borsten om de beurt met een handkolf, waardoor het ook twee keer zo lang duurt, voordat je klaar bent.
  • Een handkolf is daarbij minder krachtig. Dit kan ertoe leiden dat de opbrengst minder is.

Elektrische borstkolven

Moet je nu veelvuldig kolven, dan is het wellicht beter om te kijken voor een elektrische borstkolf. Een elektrische kolf is er een die werkt op batterijen of middels stroom. Daar waar je bij dit laatste natuurlijk afhankelijk bent van een stroomvoorziening, heb je daar bij een kolf op batterijen geen last van. De nieuwst variant borstkolven hebben een oplaadbare accu. Deze is handig voor onderweg en maakt je een stuk mobieler en minder afhankelijk van batterijen of stroom. Met een elektrische kolf kun je doorgaans kiezen voor enkel- en dubbelzijdig kolven. Kolf je vaak, dan is dubbelzijdig kolven aan te raden omdat dit een stuk sneller gaat wat wel zo efficiënt is. Met een kleintje is tijd al zo schaars. Net zoals een handmatige borstkolf heeft ook deze automatische variant zowel voor- als nadelen:

Voordelen:

  • Een elektrische kolf is krachtiger. Hierdoor kolf je meer en sneller, zeker als de kolf dubbelzijdig is.
  • Een elektrische kolf heeft meestal verschillende standen, waardoor je eenvoudig de zuigkracht en de snelheid kunt instellen.
  • Elektrische kolven gaan vaak over van kort en zacht zuigen, naar langzaam en krachtiger. Dit bootst het natuurlijke gedrag van een kindje aan de borst het best na.
  • Het gebruik van een elektrische kolf kost je weinig moeite.

Nadelen:

  • Deze kolfapparaten zijn vaak duurder in aanschaf. Logischerwijs ligt de prijs voor een dubbele kolf ook hoger dan een enkelzijdige kolf.
  • Een elektrische kolf maakt vaak wat meer lawaai. Hoewel dit verschilt per merk, wordt dit door sommige vrouwen als hinderlijk ervaren.
  • In het geval van een kolf die op stroom werkt, moet je altijd in de buurt zijn van een stopcontact. Hierdoor is ook je bewegingsvrijheid beperkt.

Wat is de beste borstkolf?

Er zijn diverse merken op de markt als het gaat om borstkolven. Sommige merken hebben zelfs meerdere modellen uitgebracht en het is aan jou welke je voorkeur heeft. Zo kunnen ze verschillen in kracht, geluid en zeker ook in de prijs. Bekende merken zijn onder meer:

Medela borstkolf

Eén van de bekendste merken op het gebied van borstkolven, is toch wel Medela. Medela staat bekend om zijn goede kwaliteit dat gepaard gaat met een hoog comfort. Of je nu op zoek bent naar een goede handkolf of een (enkel- of dubbelzijdige) elektrische kolf, op batterijen of netstroom; Medela heeft het allemaal. De keuze is dus erg ruim.

Elvie borstkolf

Ook de draadloze kolfapparaten van een Elvie zijn een goede keuze. Ze bieden een grote mate van vrijheid, doordat ze zowel compact als mobiel zijn. De motor is redelijk stil en de zuigkracht is meer dan voldoende. Bovendien is een kolfapparaat van Elvie te bedienen middels een app, waarop je tevens de voortgang van het kolven bij kunt houden.

Philips avent borstkolf

Ook Philips heeft kolfapparaten op de markt gebracht. Met de Philips Avent kolf kun je eveneens kiezen uit handmatig- of automatisch kolven. Avent heeft echter maar één maat van de borstschilden. Dit zou geen probleem moeten zijn aangezien het schild zich aan zou passen.

Ardo borstkolf

Nog een goed merk is Ardo. Met Ardo kun je snel en gemakkelijk kolven waarbij je niet aan kwaliteit en comfort in hoeft te leveren. Ook dit merk kent verschillende kolven dus waar je voorkeur ook naar uit gaat met Ardo zit je al snel goed. Losse onderdelen zijn bovendien gemakkelijk verkrijgbaar.

Kolfapparaat kopen; waar moet je op letten?

Als je van plan bent om een kolfapparaat aan te schaffen, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Zo is het in eerste instantie goed om te bepalen hoe vaak je denkt te kolven. Ook het doel van het kolven is bepalend. Een handkolf is geschikt voor als je onderweg bent of thuis slechts af en toe kolft. In de meeste andere gevallen kun je beter kijken voor een elektrisch kolfapparaat, maar ook hierin zitten verschillen.

Geluid
Een elektrische kolf maakt geluid. De één wat meer dan de ander, maar het is in elk geval iets om op te letten. Het geluid kan namelijk de ontspanning die nodig is voor het toeschieten van de melk tegenwerken.

Regelbare standen
De meeste elektrische kolven hebben meerdere standen waarmee je de zuigkracht en het tempo in kunt stellen. Daarnaast hebben sommige kolfapparaten de mogelijkheid om over te schakelen van een trager en minder krachtig ritme; naar een sneller en meer krachtige zuigbeweging. Dit komt meer overeen met het drinken zoals een baby dat doet. Kolf je met een handkolf dan kun je dit zelf regelen door harder en sneller te knijpen of juist niet.

Borstschilden
Vaak bevat een kolfapparaat een standaard borstschild. Soms past deze echter niet goed. Kijk daarom altijd naar de mogelijkheid om losse borstschilden te kopen in andere formaten.

Prijs
Tot slot is de prijs ook iets om rekening mee te houden. Naast je financiële mogelijkheden spelen ook je wensen en eisen hierbij een rol. Wil je meer functies dan betaal je daar voor. Duurder betekent echter niet altijd beter. Zo zijn er kolfapparaten van bekende en meer onbekende merken. Dit is iets wat in de prijs vaak meespeelt, maar wat niet direct iets zegt over het feit of dat het voor jou een prettige kolf is of niet.

Kolfapparaat huren

Wil je nu geen kolfapparaat kopen, dan bestaat er altijd de mogelijkheid om er een te huren. Je kunt dit doen bij de thuiszorgwinkel of een lactatiekundige. Huren is om meerdere reden een goed idee. Zo is het geschikt als je eerst wilt kijken of het geven van borstvoeding wel echt iets voor je is. Ook als blijkt dat de borstvoeding niet goed op gang komt en je hebt geen kolfapparaat gekocht dan kun je voor deze optie gaan om mee te beginnen. Je ontdekt zo ook of een bepaald merk voor jou prettig is of niet. Hiernaast is het in beginsel ook voordeliger dan de daadwerkelijke aanschaf van een kolfapparaat. Huren doe je echter wel altijd voor een bepaalde tijdsduur. Besluit je om nadien te blijven kolven dan zul je er dus één moeten kopen.

Kolfapparaat vergoed door de verzekering?

Als je een borstkolf nodig hebt, komen hier kosten bij kijken. Het zou natuurlijk fijn zijn als deze kosten vergoed worden door de zorgverzekeraar. In veel gevallen is dit echter niet of maar beperk het geval. Ga dit dan ook altijd voor jezelf na door je polis even na te lezen. Het verschilt namelijk per zorgverzekeraar en de dekking die je hebt. Een aantal aanvullende verzekeringen dekken wel (deels) deze kosten.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

De komst van een kindje kan erg overweldigend kan zijn, vooral als het gaat om het kiezen van de juiste items voor je babyuitzet. Dit heb ik zelf ook gemerkt bij mijn eigen zwangerschappen. Om dit proces makkelijker voor nieuwe ouders te maken duik ik diep in de reviews, onderzoeken de kenmerken en de voor- en nadelen van elk product. Het is mijn doel om het proces van het kiezen van een babyuitzet voor jou zo eenvoudig, stressvrij en voordelig mogelijk te maken.