Skip to content
Zwangere buik

Gipsbuik maken en versieren; zo doe je dat

Een gipsbuik kan een leuk aandenken zijn voor zowel jou, je partner en jullie kind. Het maken van een gipsbuik is niet moeilijk, maar vereist wel wat voorbereiding. Met een stappenplan en enkele tips voor het afwerken en versieren van je gipsbuik is het gemakkelijk thuis te doen.
BabyBaby
Minder dan 1 minuut minuten lezen

Inhoud

Hoe maak je een gipsbuik?

Maar eerst, hoe maak je een gipsbuik? Het is niet moeilijk maar wel even lekker kliederen. Hieronder kun je het stappenplan vinden voor het maken van je gipsbuik:

Stap 1: Haal de benodigdheden in huis Verzamel alle nodige spullen te verzamelen:

  • Gipsverbanden (ongeveer 4-6 rollen)
  • Vaseline
  • Schaar
  • Kom met lauw water
  • Plastic folie of kranten
  • Oude kleding
  • Spullen om de buik mee te versieren

Stap 2: Voorbereiding

Trek oude kleren aan en bedek de vloer met krantenpapier of plastic folie om morsen te voorkomen. Breng een dunne laag vaseline aan op de huid van je buik en borsten om te voorkomen dat de gipsverbanden aan de huid blijven plakken.

Stap 3: Gipsen

Week de gipsverbanden kort in lauw water, knijp het overtollige water eruit en begin dan met het aanbrengen. Begin aan de onderkant van de buik en werk omhoog naar je borsten. Zorg ervoor dat de gipsverbanden elkaar overlappen. Strijk ze glad om een ​​egale laag te creëren over het hele gebied. Ga door totdat je een dikke laag hebt gecreëerd.

Stap 4: Wachten

Laat het gips minstens 30 minuten drogen voordat je probeert de gipsbuik te verwijderen. Het is het beste om even te gaan zitten of liggen terwijl de gipsbuik droogt. Dit is niet alleen comfortabeler, maar zorgt er ook voor dat de gipsbuik niet beweegt.

Stap 5: Verwijder de gipsbuik

Als de gipsbuik volledig droog is, kun je deze voorzichtig verwijderen. Het is handig om iemand te vragen je te helpen om de gipsbuik los te maken. Als het moeizaam gaat, kan je proberen een paar keer diep in en uit te ademen om het gips los te krijgen van je huid.

Maak je een gipsbuik met of zonder BH?

Als je grotere borsten hebt, is het aan te raden om een BH te dragen tijdens het maken van de gipsbuik. Zo zorg je ervoor dat de borsten niet in de weg gaan zitten. Als je geen BH wilt dragen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je borsten goed worden ondersteund tijdens het proces. Je kunt bijvoorbeeld een bralette dragen om de borsten op hun plaats te houden.

Hoe kan je de gipsbuik goed glad maken?

Om de gipsbuik glad te maken is het belangrijk dat je tijdens het proces begint. Zorg ervoor dat je het gips goed glad strijkt, om het zo glad mogelijk te laten drogen. Als het gips helemaal droog is, kun je het met schuurpapier gladder krijgen. Doe dit wel met de hand; een schuurmachine zal de buik beschadigen. Als je merkt dat er nog steeds oneffenheden zijn, kun je plamuur gebruiken om dit weg te werken.

Wanneer maak je een gipsbuik?

Je kunt een gipsbuik maken op elk moment tijdens je zwangerschap, maar de meeste vrouwen doen dit tussen week 32 en 36 van hun zwangerschap. Op dit moment is de buik namelijk groot genoeg om een mooie afdruk te maken, maar nog niet zo groot dat het oncomfortabel is om lang stil te moeten liggen terwijl het gips droogt.

Kan je ook een gipsbuik zelf maken? Of heb je een pakket nodig?

Het is goed mogelijk om zelf een gipsbuik te maken, zonder een kant-en-klaar pakket. Je kan alle benodigdheden zelf in huis halen en het creëren van de buik kan je ook gemakkelijk zelf. Houd er rekening mee dat het maken van een gipsbuik enige handigheid vereist, dus als je zelf twee linkerhanden hebt, kan het handig zijn om iemand te vragen om je te helpen.

Hoe kan je de gipsbuik versieren?

Als je gipsbuik helemaal droog is, kun je deze op verschillende manieren versieren. Je kan je creativiteit er op uitleven, maar als je inspiratie nodig hebt, zijn hier een aantal ideeën die je kan gebruiken of deze combineren met elkaar:

  • Verf Je kunt de gipsbuik beschilderen met verf, zoals acrylverf, maar je kan ook effectverf gebruiken zoals metallic verf of glitterverf. Kies kleuren die een betekenis voor jou hebben of schilder vormpjes op de buik.
  • Stickers. Je kunt ook stickers gebruiken om de gipsbuik te versieren. Denk aan bloemen, hartjes, dieren of 3D stickers.
  • Stof. Je kunt ook stukken stof gebruiken: knip stukken stof uit die je mooi vindt en lijm deze met textiellijm op de gipsbuik. Je kan bijvoorbeeld dezelfde stof gebruiken als een kledingstuk dat je voor je kindje hebt.
  • Afdrukken. Na de geboorte van je baby kun je ook een afdruk van de handen of voeten van je baby toevoegen aan je buik. Schilder de handen of voeten van je kindje in een kleur naar keuze en druk deze op de gipsbuik.
  • Foto’s. Je kunt de buik ook versieren met foto’s die te maken hebben met de zwangerschap. Denk aan een foto die tijdens je echo is gemaakt, een foto van jou tijdens je zwangerschap of een foto van jou en je partner tijdens de aankondiging van de zwangerschap.

Tip. Vergeet niet bij een 2e zwangerschap om je kind (en vriend/ man) te laten helpen. Ze gaan het je niet vergeven als je lekker gekliederd hebt met gips zonder hen.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

De komst van een kindje kan erg overweldigend kan zijn, vooral als het gaat om het kiezen van de juiste items voor je babyuitzet. Dit heb ik zelf ook gemerkt bij mijn eigen zwangerschappen. Om dit proces makkelijker voor nieuwe ouders te maken duik ik diep in de reviews, onderzoeken de kenmerken en de voor- en nadelen van elk product. Het is mijn doel om het proces van het kiezen van een babyuitzet voor jou zo eenvoudig, stressvrij en voordelig mogelijk te maken.