Skip to content
Zwanger in de zon

De babymoon; nog één keer samen weg

Babymoons zijn een steeds populairdere manier geworden voor aanstaande moeders om te genieten van wat rust en ontspanning (en misschien een beetje avontuur) voor de komst van hun kleintje! Wat is een babymoon precies? Wanneer kan je het beste op babymoon gaan en wat zijn goede bestemmingen? Wij vertellen je alles over de babymoon
BabyBaby
Minder dan 1 minuut minuten lezen

Inhoud

Wat is een babymoon?

Als je nog even met zijn tweetjes wil genieten van een welverdiende vakantie en de rust die jullie nu nog hebben, dan wordt dit ook wel een babymoon genoemd. Met de komst van de kleine gaat er een hoop veranderen en zullen vakanties ook anders zijn dan je gewend bent. Uitslapen is er voorlopig niet meer bij en jullie dag zal veelal geleid worden door het slaap- en voedingsritme van de baby. Het kan daarom fijn zijn om er nog even tussenuit te gaan en te genieten van de rust, elkaar en tegelijkertijd ook de zwangerschap, waar je waarschijnlijk thuis in alle hectiek van werk en huishouden niet altijd evenveel aan toe komt.

Wanneer kan je het beste op babymoon gaan?

De beste tijd om op babymoon te gaan is rond de 28-32 weken zwangerschap. Veel kwaaltjes zijn dan verleden tijd en je voelt je waarschijnlijk nog fit genoeg. Wacht echter niet te lang, want tegen het eind van de zwangerschap beginnen de loodjes weer zwaarder te wegen. Houd verder bij je afweging rekening met het volgende:

  • Hoe voel je je? Het is natuurlijk niet van tevoren te zeggen, maar heb je al vroeg in je zwangerschap last van bijvoorbeeld je bekken, dan kun je je voorstellen dat de klachten toenemen, naarmate je zwangerschap vordert. Dit kan een reden zijn om eerder te gaan, misschien al in je eerste of tweede trimester. Ben je echter erg misselijk in het begin, dan is dit natuurlijk niet het juiste moment voor een babymoon.
  • Wat voor soort vakantie wil je? Gaat je voorkeur uit naar een actieve vakantie? Dan moet je hier niet te lang mee wachten. De zwangerschap zal zwaarder worden en je zal je sneller vermoeid voelen. Een actieve babymoon plan je dus bij voorkeur op tijd. Ben je meer van de rust en ontspanning dan is dit juist in het derde trimester een welkome vakantie!

Tot wanneer mag je vliegen?

Je mag bij de meeste vliegmaatschappijen vliegen tot een zwangerschapsduur van 36 weken. Verwacht je nu een meerling? Dan is 34 weken waar de grens gesteld wordt. Als je de grens van 28 weken zwangerschap voorbij bent, dan geldt overigens dat je een speciale verklaring nodig hebt van een arts, een zogeheten fit-to-fly-verklaring. Controleer van te voren wel even bij de vliegmaatschappij waar je wilt gaan boeken wat hun regels zijn omtrent zwanger en vliegen.

6 Tips bij het uitzoeken van een babymoon bestemming

Het is natuurlijk altijd goed om rekening te houden met je eigen (fysieke) mogelijkheden. En ook al voel je goed, toch kan het zijn dat het prettig vindt om een bestemming dicht bij huis te kiezen. Naast je eigen mogelijkheden en voorkeuren zijn er ook een aantal andere zaken waar je goed over na moet denken. Hieronder geven we je zes tips die je helpen om tot een goede keuze te komen.

1. Let op de hygiëne

Zo is een eerste tip om te kijken naar de hygiëne op bepaalde bestemming. Zeker als je naar een land gaat wat verder weg dan kan het met de hygiëne heel anders gesteld zijn dan dat je hier gewend bent en dat is niet geheel zonder risico.

2. Denk aan het voedsel

Ook is het goed om na te denken over het eten dat wederom in een ander land kan verschillen met het eten hier. Zeker iets om op te letten, aangezien een zwangere niet alles mag eten. Daarnaast zijn de hygiëneregels rondom voedsel in andere landen anders dan in Nederland.

3. Vaccinatie nodig?

Voor sommige bestemmingen zul je een vaccinatie nodig hebben. De meeste hiervan kunnen ook tijdens een zwangerschap veilig gegeven worden, maar de kans op complicaties is aanwezig. Laat je daarom altijd adviseren door een arts en neem dit advies mee in je besluitvorming.

4. Aanwezigheid van virussen

Het kan zijn dat een land bekend staat om bepaalde virussen. Neem nu het Zika virus, gele koorts of malaria. Reizen naar landen waar dit heerst, wordt sterk ontraden als je zwanger bent.

5. Medische zorg

Een andere goede tip is om na te gaan hoe het op een bepaalde plek gesteld is met de medische verzorging. Is deze naar jouw wens voldoende en wordt er bijvoorbeeld Engels gesproken? Je hoopt er natuurlijk niet op, maar er kan zich altijd een situatie voordoen waarbij medische zorg gewenst is. Ga ook altijd na hoe het zit met je zorg- en reisverzekering zodat je in het geval van kosten niet voor verrassingen komt te staan.

6. De warmte

Zeker als je al wat verder gevorderd bent in je zwangerschap kan warmte ook een grote rol spelen. Je lichaam heeft het al wat zwaarder te verduren en, hoewel je er misschien altijd goed tegen kan, een hoge temperatuur of gevoel van benauwdheid kan erg onprettig zijn. Bovendien kan de zon zorgen voor een zwangerschapsmasker, dat bestaat uit pigmentvlekken. Ook verlies je meer vocht bij hoge temperaturen en zeker als je zwanger bent. De warmte is dus absoluut iets om rekening mee te houden bij het kiezen van je bestemming.

Beste babymoon bestemmingen in het buitenland

Wat de beste bestemming is voor jou hangt natuurlijk af van je eigen wensen en behoeften, maar over het algemeen zijn er wel een aantal plekken die zeker beschouwd kunnen worden als plekken die meer dan de moeite waard zijn als je op babymoon wilt.

  • Houd je wel van stedentrip en kun je nog voldoende uit de voeten, dan is New York een plek waar je goed kunt vertoeven. Niet alleen zul je versteld staan van de prachtige architectuur, maar ook de sfeer is er top. Parijs is ook zo’n typische bestemming voor een geslaagde, en romantische, stedentrip.
  • Liever zon, zee, strand als bestemming? Denk dan eens aan de ABC-eilanden. Of je nu kiest voor Aruba, Bonaire of Curaçao; stuk voor stuk zijn het bestemmingen waar je geheel tot rust kunt komen. Geniet van het weer, de omgeving, het water, het zand tussen je tenen en bovenal de zeer vriendelijke bevolking.
  • Wist je bovendien dat het bos en de bergen zich uitstekend lenen als locaties voor een babymoon? De natuur doet een mens goed; de frisse buitenlucht heeft doorgaans een positieve uitwerking op zowel de fysieke als mentale gesteldheid. Denk aan de Belgische Ardennen of Oostenrijk en Zwitserland.

Beste babymoon bestemmingen in Nederland

Wie denkt dat je er voor een onvergetelijke babymoon ver op uit moet heeft het mis. Ook Nederland heeft namelijk tal van goede, fijne en mooie plekken te bieden die zich perfect lenen voor dat laatste momentje met zijn tweeën.

  • Boek eens een strandhuisje op de waddeneilanden en ontdek de schoonheid van de duinen en de kust. Ga zeehonden spotten, trek er op uit tijdens een mooie wandel- of fietstocht als je je hier goed genoeg voor voelt en drink een heerlijk alcoholvrij wijntje tijdens zonsondergang.
  • Laat je heerlijk in de watten leggen door een verblijf te boeken bij één van de vele wellness resorts die ons land rijk is. Thermen Bussloo is bijvoorbeeld een bekende aanbieder op dit gebied. Hier kun je ontspannen in het water, genieten van een massage en laat je gerust ontbijt op bed serveren. Let er echter wel op dat je een bezoek aan de sauna nog eventjes uit moet stellen tot na de geboorte.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

De komst van een kindje kan erg overweldigend kan zijn, vooral als het gaat om het kiezen van de juiste items voor je babyuitzet. Dit heb ik zelf ook gemerkt bij mijn eigen zwangerschappen. Om dit proces makkelijker voor nieuwe ouders te maken duik ik diep in de reviews, onderzoeken de kenmerken en de voor- en nadelen van elk product. Het is mijn doel om het proces van het kiezen van een babyuitzet voor jou zo eenvoudig, stressvrij en voordelig mogelijk te maken.