Skip to content

De 10 essentials die elke nieuwe moeder nodig heeft in haar luiertas

De eerste keren op stap met je kindje zijn natuurlijk heel erg leuk, maar ergens ook wel spannend. En eerlijk is eerlijk: soms lijkt het wel een hele volksverhuizing voordat je goed en wel op weg bent. Daarbij is het dan ook nog eens hopen dat je alle benodigdheden bij je hebt. Om het jou als mama to be makkelijker te maken, beschrijven we in dit artikel de tien essentiële dingen die in elke luiertas thuis horen.
BabyBaby
Minder dan 1 minuut minuten lezen

Inhoud

Verschoningsspullen

In een luiertas mogen natuurlijk de spulletjes die nodig zijn om je kindje te verschonen niet ontbreken. Hoewel een en ander voor zich spreekt, hieronder toch even een opsomming van benodigdheden die niet mogen ontbreken:

  1. Luiers

Hoe kan het ook anders? Luiers staan toch wel met stip op nummer één als het gaat om essentiële spullen die in elke tas thuishoren. Neem er zeker meerdere mee, want het kan soms hard gaan. Daarbij zit een ongeluk in een klein hoekje en wil het ook nog wel voorkomen dat je kindje net een schone luier heeft en je na een paar minuten weer opnieuw kunt verschonen!

  1. Billendoekjes

Ook absoluut onmisbaar; vochtige doekjes om je kindje weer van schone, frisse billetjes te voorzien. Bovendien zijn deze doekjes altijd handig. Even iets schoonmaken en geen doekje bij de hand? Billendoekjes lenen zich hier prima voor. Bijna multifunctioneel kun je wel stellen.

  1. Billenzalf

Heeft je kindje last van irritatie, dan is het goed om de billen even in te smeren met een zalfje. Zorg er dus voor dat je altijd een potje of tube in je luiertas hebt zitten. Deze zijn van diverse merken verkrijgbaar in handige reisverpakking.

  1. Zakjes om de luiers in te doen

Daar zit je dan na het verschonen van je kindje. Waar laat je nu de vieze luier? Soms is er een prullenbak in de buurt, maar niet altijd. Ook is het niet altijd wenselijk om een stinkende luier zo in een prullenbak te doen, zeker niet als je bijvoorbeeld op visite bent. Het gebruik van een zakje is dan ideaal. Dit kunnen speciale luierzakjes zijn, die vaak ook nog eens voorzien zijn van een frisse geur, maar boterhamzakjes volstaan evengoed.

  1. Verschoningsmatje

Als je op pad gaat, ben je er niet altijd zeker van dat je op een plek kunt verschonen waar een kussen aanwezig is. Om te zorgen dat je kindje toch zacht (en schoon) ligt, is een verschoningsmatje onmisbaar.

Kleding

Knoeien met de fles of doorlekken van de luier komt regelmatig voor, dus ook dit is zeker iets om aan te denken bij het inpakken van de luiertas.

  1. Schone kleertjes

Een extra rompertje, broekje, shirtje en paar sokken zijn zeker nodig om mee te nemen als je op stap gaat. Wil je helemaal op safe spelen,  zorg er dan voor dat je ook voor jezelf iets extra’s meeneemt. Je zult niet de eerste moeder zijn die onder gespuugd of -geplast wordt.

  1. Hydrofiele doek

Hydrofiele doeken zijn eveneens onmisbaar in de luiertas van elke moeder. Ze zijn in verschillende formaten te verkrijgen, maar allemaal even zacht voor de babyhuid en handig in gebruik. Je kunt deze gebruiken om tijdens het verschonen je kindje mee warm te houden of bijvoorbeeld als omslagdoek.

Eten en drinken

Of je nu gaat voor voeden op schema of er de voorkeur aan geeft om je kindje de eet/ drinkmomenten te laten bepalen, het is altijd handig om wat bij je te hebben.

  1. De fles

Je moet altijd een fles bij je hebben, zodat je jouw kindje kunt voeden als dat nodig is. In het geval van kunstvoeding denk dan ook aan een bakje met melkpoeder en een thermoskan met warm water. Geef je borstvoeding, dan kun je natuurlijk ‘live’ voeden, maar mocht dit niet zo je ding zijn, zorg dan voor een afgekolfd flesje.

  1. Spuugdoek en slabbetje

Tijdens de voedingen is het handig om je kindje een slabbetje om te doen. Ook het gebruik van spuugdoekjes is eigenlijk niet te missen. Eventjes het mondje of de handjes poetsen en nadien over je schouder leggen voor een boertje.

Slapen en zoet houden

Een kindje dat nog jong is, brengt heel wat uurtjes slapend door. Ook onderweg dus. Daarnaast kan het zijn dat je kindje wakker is, maar wat mopperig wordt. Het is daarom belangrijk om hier rekening mee te houden als je op pad gaat.

  1. Speen, speeltje en/of knuffel

Niet ieder kindje is fan van de speen, maar in veel gevallen werkt het prima als ‘zoethoudertje’ of helpt het je kindje om in slaap te vallen. De zuigbehoefte bij jonge kindjes is tenslotte nog erg groot. Een (favoriet) knuffeltje of speeltje kan je in bepaalde situaties dan ook even uit de brand helpen.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

De komst van een kindje kan erg overweldigend kan zijn, vooral als het gaat om het kiezen van de juiste items voor je babyuitzet. Dit heb ik zelf ook gemerkt bij mijn eigen zwangerschappen. Om dit proces makkelijker voor nieuwe ouders te maken duik ik diep in de reviews, onderzoeken de kenmerken en de voor- en nadelen van elk product. Het is mijn doel om het proces van het kiezen van een babyuitzet voor jou zo eenvoudig, stressvrij en voordelig mogelijk te maken.