Skip to content
Blije baby

Het geboortepakje; waar let je op?

De eerste kleding die je kindje draagt nadat hij/ zij geboren is, heet het geboortepakje. Het geboortepakje is de eerste kleding die je kindje draagt en daarom ook een belangrijk setje voor veel ouders. Maar waar moet je op letten bij het aanschaffen van een geboortepakje?
BabyBaby
Minder dan 1 minuut minuten lezen

Inhoud

Wat is een geboortepakje?

Als je kindje geboren wordt, krijgt hij/ zij al best snel een kledingstuk aangetrokken. Dat is het eerste kledingstuk dat je kindje ooit aan zal hebben en dat heet het geboortepakje. Dit kan ook echt een pakje zijn, zoals een boxpakje, maar het kan ook prima een broek met trui of een joggingpakje zijn. Veel ouders hebben goede herinneringen aan het geboortepakje omdat de zoektocht naar het pakje al erg bijzonder is, en het pakje ze daarnaast herinnert aan de eerste momenten met hun kindje.

Waar let je op bij het kopen van het geboortepakje?

Het geboortepakje is dus een belangrijk kledingstuk bij de geboorte van je kindje. Dan wil je natuurlijk wel dat je een goede keuze maakt. Hoe doe je dat en waar kun je het beste op letten? Hieronder de belangrijkste zaken om rekening mee te houden?

Comfort: Prettig voor je kindje

Het allerbelangrijkste is natuurlijk comfort voor je kindje. Hij gaat van een warme veilige omgeving naar de koude buitenwereld. Je kindje brengt, zeker in het begin, veel tijd liggend door. Daarom kun je (ook al ziet het er zo leuk uit) beter geen pakje kiezen met een capuchon of rits. En ook dikke decoratie zoals bloemen of ruffles ligt niet erg lekker voor je kindje. Kies daarnaast voor een geboortepakje van katoen of tricot. Omdat je kindje nog maar net geboren is, is de huid namelijk nog erg zacht en kwetsbaar.

Daarnaast moet het geboortepakje gemakkelijk aan gaan. Dit is prettiger voor jou als voor je kindje. Het kan best lastig en spannend zijn om het eerste pakje aan te trekken bij je kindje. En ook voor je kindje is het proces van aankleden erg intensief, zeker wanneer hij net geboren is. Daarom wil je natuurlijk het liefst dat het pakje lekker gemakkelijk aan en uit kan. Geboortepakjes die makkelijk aan en uit gaan, zijn bijvoorbeeld geboortepakjes met knoopjes aan de voorkant of geboortepakjes met een overslag.

Warm genoeg

Het lichaam van een volwassenen persoon kan zijn lichaamstemperatuur erg makkelijk regelen. Een pasgeboren baby kan dit helaas niet. Daarom is het belangrijk om je kindje warm genoeg aan te kleden. De meeste geboortepakjes hebben daarom ook lange pijpen en lange mouwen. Meestal draagt je kindje ook nog een romper met lange mouwen onder zijn geboortepakje. Je kunt er ook voor kiezen om een romper met korte mouwen te kopen. Dat kun je bijvoorbeeld doen als het erg warm is tijdens de geboorte.

TOG-waarde

Een belangrijk hulpmiddel om de lichaamswarmte van je kindje te reguleren is de TOG-waarde. TOG staat voor Thermal Overall Grade. Babykleertjes met een hoge TOG-waarde zijn erg warm omdat er minder warmte kan ontsnappen door het textiel. Babykleertjes met een lage TOG-waarde zijn koel omdat warmte gemakkelijk ontsnapt. Op de babykleding staat de TOG-waarde vaak aangegeven. De totale TOG-waarde bereken je door de verschillende waardes van je kindjes kleding bij elkaar op te tellen. Dus de TOG-waarde van de romper en die van het geboortepakje. Maar de TOG-waarde is een hulpmiddel en geen vast regel. Elk kindje reageert anders op kleding. Blijf daarom ook altijd de temperatuur van je kindje controleren door aan de hals van je kindje te voelen.

Babymutsje voor extra warmte

Een baby verliest veel lichaamswarmte via zijn hoofdje. Een babymutsje is dan ook een belangrijk onderdeel van het geboortepakje om je kindje warm te houden na de geboorte.

Kies voor een katoenen, gehaakte of gebreide muts. Katoen is ademend en zacht. Hierdoor is het babymutsje comfortabel voor je kindje en wordt het hoofdje van je kindje niet broeierig. En vergeet uiteraard ook de sokjes voor je kindje niet.

Welke maat moet het geboortepakje hebben?

Als je hebt besloten welk geboortepakje het wordt, moet je ook nog beslissen wat de juiste maat is. Bijna alle baby’s dragen vanaf hun geboorte ongeveer maat 50. Maar er zijn ook uitzonderingen. Als je kindje bijvoorbeeld zwaarder dan 3500 gram is. Dan kun je beter een geboortepakje met de maat 56 kiezen. Het kan natuurlijk ook andersom zijn. Als je kindje bijvoorbeeld te vroeg is geboren of erg klein is bij de geboorte. Dan is maat 44 in de meeste gevallen een betere keuze. Maar je weet van te voren natuurlijk niet hoe zwaar je kindje is en of hij te vroeg geboren gaat worden. Het advies is daarom om een geboortepakje in maat 50 en 56 mee te nemen naar het ziekenhuis of thuis klaar te leggen. Wordt je kindje te vroeg geboren dan kan een pakje in maat 44 alsnog aangeschaft worden.

Persoonlijk geboortepakje

Wil je het geboortepakje extra speciaal maken? Dan kun je deze laten personaliseren. Laat de naam van je kindje op het pakje of het mutsje drukken.

Inspiratie geboortepakje jongens

Bij een geboortepakje voor jongens denken de meeste mensen dat er blauwe tinten in het geboortepakje moeten zitten. Dit hoeft natuurlijk helemaal niet zo te zijn. Andere populaire kleuren voor de geboortepakjes van jongens zijn bijvoorbeeld donkergroen of bruin. Ook lichtgrijs is een populaire kleur voor de geboortepakjes van jongens. Patronen doen het ook altijd wel goed. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een geboortepakje met horizontale strepen of sterretjes.

Inspiratie geboortepakje meisjes

Veel mensen denken bij een geboortepakje van meisjes gelijk aan de kleur roze. Maar het geboortepakje van een meisje hoeft niet per se roze te zijn. Het kan ook iets leuks zijn met bloemen bijvoorbeeld. Of je kunt het afstemmen op het seizoen. Als het bijvoorbeeld lente is, kun je kiezen voor lichtere tinten en kleuren zoals bijvoorbeeld lichtgeel of lichtgroen. En als het herfst is, kun je kiezen voor donkere tinten die meer bij de herfst passen. Denk bijvoorbeeld aan donkerbruin of beige.

Bekijk ons assortiment geboortepakjes

Geen producten gevonden

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

De komst van een kindje kan erg overweldigend kan zijn, vooral als het gaat om het kiezen van de juiste items voor je babyuitzet. Dit heb ik zelf ook gemerkt bij mijn eigen zwangerschappen. Om dit proces makkelijker voor nieuwe ouders te maken duik ik diep in de reviews, onderzoeken de kenmerken en de voor- en nadelen van elk product. Het is mijn doel om het proces van het kiezen van een babyuitzet voor jou zo eenvoudig, stressvrij en voordelig mogelijk te maken.