Skip to content
Stokke Sleepi

Het doorgroei ledikant: een veilige en duurzame keuze

Als je een ouder in spe bent, of misschien al een trotse papa of mama, dan weet je hoe snel je kindje groeit. Eén knipper met je ogen en je realiseert je dat je baby niet meer zo klein is als voorheen. Met al die groei en verandering heb je een bedje nodig dat meegroeit met je kindje, en dit is waar het doorgroeiledikant om de hoek komt kijken. Een doorgroeiledikant, ook wel bekend als een meegroeibed, is een slimme 3-in-1 oplossing die met je kindje meegroeit van baby tot peuter. Het is een veilige en duurzame keuze die je kindje een vertrouwde slaapplek biedt vanaf de geboorte tot ongeveer 4 jaar oud. Het doorgroeiledikantje is niet alleen praktisch, maar ook economisch, want je hoeft niet steeds een nieuwe bedje te kopen.
BabyBaby
Minder dan 1 minuut minuten lezen

Inhoud

Wat is een doorgroeiledikant precies?

Een doorgroeiledikant is een speciaal ontworpen kinderbed dat, zoals de naam al doet vermoeden, meegroeit met je kindje. Bij een standaard ledikant moet je vaak na een paar jaar een groter bedje aanschaffen omdat je kleintje er simpelweg uitgegroeid is. Met een doorgroeiledikant is dit niet nodig. Het bedje kan namelijk makkelijk worden aangepast om groter te worden naarmate je kind groeit, wat betekent dat het jarenlang kan worden gebruikt – van baby tot peuterleeftijd en soms zelfs tot in de vroege schooljaren.

Een doorgroeiledikant begint meestal als een wiegje of ledikant voor je pasgeborene. Naarmate je baby groeit, kan het bed worden omgebouwd tot een peuterbed met een lage zijkant om vallen te voorkomen. Wanneer je kind oud genoeg is, kan het bed weer worden aangepast tot een volwaardig kinderbed.

Naast het feit dat het duurzaam en kostenbesparend is, biedt een doorgroeiledikant ook een vertrouwde slaapomgeving voor je kindje tijdens zijn of haar groeiende jaren.

Vanaf en tot welke leeftijd kan een kind in een doorgroeiledikant slapen?

Een van de grootste voordelen van een doorgroeiledikant is dus dat je kindje vanaf de geboorte tot wel 4 of 5 jaar oud in hetzelfde bedje kan slapen. Vanaf de geboorte kan een doorgroeiledikantje dienen als een veilige en gezellige wieg voor je pasgeboren baby. Met hoge zijkanten en een stevige constructie biedt het de veiligheid die je kindje nodig heeft in die eerste belangrijke maanden.

Rond de leeftijd van 2 à 3 jaar, wanneer je kind begint te lopen en meer onafhankelijkheid wil, kan het doorgroeiledikant worden omgebouwd tot een peuterbed. Dit bed is lager bij de grond en heeft vaak een open zijde of een uitneembare zijkant, zodat je kind zelf in en uit bed kan klimmen. Deze overgang kan helpen bij het bevorderen van zelfstandigheid en het opbouwen van vertrouwen bij je kleintje.

Wanneer je kind rond de leeftijd van 4 jaar is, kan het doorgroeiledikant verder worden aangepast tot een volwaardig kinderbed. Deze laatste fase geeft je kind het gevoel van ‘groot zijn’, wat een belangrijke mijlpaal is in hun ontwikkeling.

Voordelen van een doorgroeiledikant

Er zitten dan ook vele voordelen aan het gebruik van een doorgroeiledikantje, niet alleen voor je kindje maar ook voor jou als ouder.

  • Veiligheid: Doorgroeiledikanten zijn ontworpen met de veiligheid van je kindje in gedachten. Ze hebben hoge zijkanten voor wanneer je baby nog klein is en lage zijkanten of verwijderbare zijkanten voor wanneer je peuter begint te bewegen en te verkennen. Dit betekent dat je kindje altijd de juiste steun en bescherming krijgt, afhankelijk van hun leeftijd en ontwikkelingsstadium.
  • Duurzaamheid: Een ander groot voordeel van een doorgroeiledikantje is de duurzaamheid. Omdat het bed meegroeit met je kindje, kun je er jarenlang gebruik van maken. Dit maakt het een duurzame keuze die goed is voor zowel je portemonnee als het milieu.
  • Kostenbesparing: Het kopen van een nieuw bed elke paar jaar kan behoorlijk oplopen. Met een doorgroeiledikant hoef je slechts één keer een investering te doen, en het bed zal jarenlang meegaan. Dit kan je op de lange termijn veel geld besparen.
  • Comfort en vertrouwdheid: Voor je kindje kan het slapen in hetzelfde bed tijdens hun groeiende jaren een bron van comfort en vertrouwdheid bieden. Het helpt ze om zich veilig en geborgen te voelen, wat bijdraagt aan een goede nachtrust.
  • Verkrijgbaar in veel stijlen: Last but not least, doorgroeiledikanten zijn vaak modern en passen in elke kinderkamer. Ze zijn verkrijgbaar in veel stijlen en ontwerpen die passen bij elk type kinderkamer.

Kortom, een doorgroeiledikant is een fantastische investering die comfort, veiligheid en duurzaamheid biedt, terwijl het je ook helpt om geld te besparen. Het is een win-win situatie voor zowel jou als je kindje.

Populaire merken en modellen van doorgroeiledikanten

Door de vele voordelen van dit type ledikant zijn er ondertussen ook veel modellen op de markt. Er zijn een aantal merken en modellen die opvallen vanwege hun kwaliteit, design en gebruiksgemak. Hier zijn een paar van de meest populaire doorgroeiledikantjes:

  • Bopita: Bopita is een Nederlands merk dat bekend staat om zijn kwalitatieve kindermeubilair. Ze hebben verschillende doorgroei ledikanten in het assortiment. Deze ledikantjes kunnen worden omgebouwd zodat ze met je kindje meegroeien. 
  • Stokke Sleepi: Dit is een uniek ovaal doorgroeiledikant dat met je kind meegroeit vanaf de geboorte tot ongeveer 10 jaar. Het heeft een opvallend ontwerp en biedt tegelijkertijd comfort en veiligheid. Bovendien kan de hoogte worden aangepast, zodat je gemakkelijk bij je baby kunt komen. Lees meer over de Stokke Sleepi.
  • Quax: Het doorgroeiledikant Cocoon van Quax is een ander populair model. Het heeft een trendy en tijdloos ontwerp en is gemaakt van hoogwaardige materialen. Het kan eenvoudig worden omgebouwd van een babybed naar een peuterbed en uiteindelijk naar een juniorbed.

Kiezen voor een doorgroeiledikant van een bekend merk betekent investeren in kwaliteit, duurzaamheid en design. Elk van deze merken biedt unieke kenmerken en voordelen, dus het komt neer op het vinden van het model dat het beste bij jouw behoeften en stijl past.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

De komst van een kindje kan erg overweldigend kan zijn, vooral als het gaat om het kiezen van de juiste items voor je babyuitzet. Dit heb ik zelf ook gemerkt bij mijn eigen zwangerschappen. Om dit proces makkelijker voor nieuwe ouders te maken duik ik diep in de reviews, onderzoeken de kenmerken en de voor- en nadelen van elk product. Het is mijn doel om het proces van het kiezen van een babyuitzet voor jou zo eenvoudig, stressvrij en voordelig mogelijk te maken.